Malmö

I Malmö finns ett brett utbud av pubar och krogar, för att lyfta fram dessa har vi valt att sammanställa listan nedan tillsammans med karta för att du ska ha möjlighet att enkelt hitta din egna favorit.

Beer Ditch
Nobelvägen 24. Tel. 040-969193. www.beerditch.com

I Norra Sofielund, nära hipstertäta Möllevången, ligger Beer Ditch. Äkta paret Thorsten och Johanna Ekne har skapat ett vardagsrum i retrostil med kvalitetsöl.  Lite som hemma men med massor av bra öl. 230 olika ungefär och många av dem är unika. Om man gillar suröl hittar man alltid något bra här. På fat finns alltid en tjeckisk pilsner medan de övriga nio är olika öltyper från Danmark, USA, Belgien, England och Sverige. Två av dem kommer alltid från Malmö Brewing. Maten består av hamburgare, kycklingspett och pajer. Publiken utgörs av alla åldrar som quizzar eller sysselsätter sig med något spel eller tidningar. Personalen är djupt ölintresserad och delar gärna med sig av sin kunskap till den som ber om det. Ibland spelar något lokalt band.

Biraria
Södra Vallgatan 3C. Tel. 040-128550. www.biraria.se

Brewdog bar
Malmö, Baltzarsgatan 25. 040-172000. www.brewdog.com

Far i hatten
Folkets Park. Tel. 040-6153651. www.farihatten.se

I den lilla stugan på gården i den södra delen av folkets park, har egen import av öl från småbryggerier i Tjeckien. I övrigt serveras utvalda öl från hela världen och mycket från Norden. Det finns åtta fatöl och 50 flasköl. Underhösten och vintern serveras mellanrätter som speglar säsongen, exempelvis vildand och olika vegetariska rätter och under sommaren håller uteköket med grill och vedugn öppet. På somrarna är den stora ölträdgården populär där den stora scenen används för olika uppträdanden. Bredvid scenen döljer sig en liten flipperhall.

Grand Öl & Mat
Monbijougatan 18 (in på gården). Tel. 040-126313. www.grandolomat.se

Grand beskriver sig som en mötesplats för mat, dryck musik och kultur. Ölen är noga utvalda och det finns tio på fat och drygt 50 på flaska. Grand har egen import av öl från små tjeckiska bryggerier och ölen serveras ur en tjeckisk vridkran. Maten har skandinaviska och franska referenser. Huvudrätterna är exempelvis oxrygg, kroppkaka, blåmusslor och husets korv med mos. På söndagar kan man äta brunch.

Metro
Ängelholmsgatan 14. Tel. 040-230063. www.metropamollan.se

På det livliga Möllevångstorget hittar vi denna rustika kvarterskrog som är något av en institution bland Möllanborna. Gästerna kan välja mellan 13 fatöl och omkring 100 flasköl, främst från Sverige och Danmark. Här döljer sig många guldkorn, bland annat ett rikt utbud av syrliga öl. På menyn, som byts varje månad, kan finnas exempelvis grillad oxfilé, Västerbottenfylld färsbiff, fisksoppa bland annat. Alla rätter kan även fås som förrätt. På söndagarna lockar Metro med kvällens soppa med bröd.

Nya Tröls
Karlskronaplan 1. Tel. 040-170695. www.nyatrols.se

Sedan Tröls togs över av Jessica Larsson har det blivit en populär krog för både ölintresserade och lokala stammisar. I flera kylar bakom baren finns många, många flasköl från Sverige, Danmark, USA, Belgien, England och flera andra länder. Sortimentet ändras hela tiden. På fat ett stort utbud och flera gästkranar med hantverksöl från hela världen. Tröls är en av få Malmöpubar som har öppet söndagar och då även erbjuder en brunchbuffé från öppningsdags. På den vanliga menyn finns fish and chips, chili, moules frites, köttbullar med IPA-sås bland annat. Vardagar mellan 16.00 och 19.00 är det after work med vissa rabatter.

Paddy’s
Kalendegatan 7. 040-786 00. www.paddys.se

Peas & Honey
Stora Nygatan 19. Tel. 040-129727. https://gastrogate.com/restaurang/peas

Peas & Honey vill vara en bra ölpub men inte i den brittiska stilen, utan mer internationell. Öppettider är i alla fall lika generösa som de brittiska pubarna. Här är både stammisar och ölnördar välkomna. Åsa Fröling driver puben tillsammans med sin make. Den som gillar lagrade öl hittar säkert något spännande i Peas & Honeys cuvéerum där mörka, starka specialiteter från bland annan Belgien och USA återfinns. I övrigt erbjuder man tolv fatöl varav tre är gästkranar och 120 flaskor från Danmark, Sverige, USA och Belgien främst. Luncherna är ofta långkok, på middagsmenyn finns alltid musslor och hemgjorda hamburgare och i övrigt varieras rätterna regelbundet; bland annat har man haft anka och Ibericogris.

Syltan Kök & Bar
Östra Förstadsgatan 2. Tel. 040- 125255. www.syltan.com

Vällagad mat från utvalda råvaror till humana priser. Dessutom bra öl från hantverksbryggerier. Det är filosofin bakom Syltan som sedan några år drivs av Roger Eriksson. De åtta fatölen kompletteras med 70-80 flasköl och det är här man hittar speciella öl, ofta från USA. På fredagkvällar är det alltid livemusik och man har även ölprovningar och quiz. På menyn finns bland annat älgköttbullar, fish and chips och musslor kokta i veteöl.

Sås & Krås
Sallerupsvägen 18. Tel. 040-294888. www.sasokras.se

Ett ställe med kvalitet i en del av Malmö som inte är särskilt krogtätt. Fatöl har man inte men Robert, en av ägarna, har däremot letat upp cirka 45 flasköl från spännande bryggerier i de bästa ölländerna. Menyn är, liksom delar av ölsortimentet, föränderligt i säsong och det serveras till exempel lammlägg, tupplår och inlagd sill. Allt bröd bakas på plats och vill du vara säker på att kunna köpa med dig hem, förbeställ!

Söder om Småland
Claesgatan 8. Tel. 040-6160112. www.soderomsmaland.se

På en sidogata från Möllevångstorget ligger denna krog med skånsk mat och hantverksöl. Råvarorna är närproducerade och menyn innovativ och ständigt i förändring. Den ursprungliga begränsade lokalen har nu utvidgats så att fler får plats. Miljön är både avskalad och mysig. Ljusa färger blandas med en vägg av staplad ved, lampkronor av gamla vagnshjul. Sommartid öppnas glasväggen upp med en bardisk mot Claesgatan där det finns sittplatser i kvällssolen. På helgerna har man underhållning i form av en DJ. Personalen är påläst och intresserad, inte bara tack vare den utbildning Sällskapet Malte ordnade för dem. De tio fatölen och de tio flaskölen byts ständigt ut. Svenska, danska och amerikanska hantverksöl finns alltid tillgängliga.

Taproom
Bergsgatan 33. Tel. 040-209685. www.malmobrygghus.se

Taproom har Malmös största utbud av fatöl, närmare 40 stycken. Dessutom finns här ett eget bryggeri, Malmö Brewing. Omkring 10-15 av fatölen kommer från Malmö Brewing, de övriga är svenska, danska, amerikanska och belgiska hantverks- och kvalitetsbryggerier. Här finns unika och ovanliga öl i alla möjliga och omöjliga stilar. Dessutom har de 50-talet flasköl. På bottenplan, förbi bryggverket, finns den långa bardisken och alla kranarna på väggen bakom, samt en stor svart tavla med hela utbudet uppradat. Förutom alla öl finns även mjöd och cider. Personalen är trevlig och oftast kunnig. En annan fördel med denna pub är att man kan beställa små öl på 20 cl och då kan man prova flera stycken. Restaurangen har en engagerad och påhittig kock som erbjuder spännande maträtter som passar bra till öl. Maten bygger på Californian Cuisine. Det finns hamburgare, tacos, Buffalo Wings, cured meat, corned beef med mera.

Tempo
Södra Skolgatan 30. Tel. 040-126021. www.tempobarokok.se

Ett stenkast från Möllenvångstorget ligger denna krog som varit en Malmöfavorit i över 20 år. Numera drivs den av Linda Sunesdotter. Ölet kommer från nano- och mikrobryggerier i olika delar av världen men mest fokus har man på Sverige och Norden. Här är många stamgäster. Maten är närproducerad och ekologisk med främst svenska råvaror. Oxkind i vin, piggvar, råbiff, musselsoppa och grönkålssoppa är några exempel på rätter.

The Bishops Arms Gustav Adolfs Torg
Gustav Adolfs Torg 49. Tel. 040-6644878. www.bishopsarms.com

Malmös andra Bishops Arms öppnade 2010 och tog snabbt täten bland stadens bästa pubar. Här har maten alltid hållit mycket hög kvalitet och ölutbudet beskrivs ofta som unikt. I källaren finns ett mikrobryggeri, Minus -1, som drivs av åtta bryggare. Deras öl är alltid tillgängliga på en eller två kranar i baren. Puben utsågs till Malmös bästa ölkrog 2015 av tidningen Sydsvenskan. ”Bishops Arms Gustav”, som puben kallas av Malmöborna, har öppet hela dagarna och serverar lunch på vardagar. Bakom pubens ölutbud och kvalitet står pubchefen Maja Kozul. Allt kan alltid bli bättre är hennes motto och hon ser till att medarbetarna har gedigen kunskap om drycker och en passion för smaker.

The Bishops Arms Savoy
Norra Vallgatan 62. Tel. 040-6644888. www.bishopsarms.com

Malmös första Bishopspub öppnade för drygt 20 år sedan och blev snabbt den naturliga mötesplatsen för ölälskare i Malmö och Skåne. Bishops lockade till en början med många fatöl från olika länder och var först i Skåne med att servera real ale från England. Man var också snabb med att haka på den danska, svenska och amerikanska utvecklingen av mikrobryggerier. År 2011 återinvigdes puben efter att ha byggts om fullständigt, vilket också innebar betydligt mer plats för besökarna. Här hittar du ovanliga hantverksöl från Sverige, Danmark och USA samt real ale från Sverige och England. Det finns 30 fatöl och 300 flasköl.